2 Ekim 2011 Pazar

"2000 Ruhunu" Nevizade'de Gördüm

Galatasaray- Eskişehirspor maçı öncesi Nevizade’deydik. Konuştuğum taraftarların tek dileği “2000 Ruhu’nun” geri gelmesiydi.

Ne demek "2000 Ruhu"?
“2000 Ruhu” UEFA Kupası’ndan öte Galatasaray’ın efsane teknik direktörü Jupp Derwall’e kadar dayanan bir mazidir. Türkiye’de antrenman sahasını çimlendirme fikrini ilk ortaya atan ve bunu Florya’da gerçekleştiren Derwall ve yardımcısı Mustafa Denizli’nin yarattığı bir ruhtur o!

O ruhla yeşermiş Florya’nın çimlerinde büyüyen Tugay Kerimoğlu, Suat Kaya, Bülent Korkmaz, Okan Buruk, Emre Belözoğlu gibi futbolcular, Fatih Terim’in vizyonu ve tabii ki Hagi, Popescu ve Taffarel üçlüsüyle yakalanmış bir ruhtur o!

Hemen burada, dünyanın “uzaylı” takımı Barcelona’dan bir örnek verelim. 90’lı yılların sonlarında Barcelona’nın yaşadığı hem yönetim hem de transfer sıkıntıları; öncelikle La Masia’nın (Barcelona Alt Yapı Okulu) elden geçirilmesi sonrasında ise Johan Cruyff gibi bir efsane ile aşılmıştı.

Johan Cruyff'un 30 yıl önce futbolcuyken ortaya koyduğu, yıllar içinde gelişen, topa sahip olma ve hızlı paslaşma üzerine kurulu sistemiyle çalışan La Masia öğrencilerinden Messi, Iniesta, Xavi çıktı.

Hem Galatasaray’ın hem de Barcelona’nın geçirdiği bu süreç futbolda sürdürülebilir başarının temel şartının alt yapı ve değişim olduğunun en büyük ispatıdır. Bu bakımdan 80’lerin ortasında attığı tohumların meyvesini 2000’de UEFA Kupası ile toplayan Galatasaray’da, geçen sezon ki başarısızlığın sebebi ne Mustafa Sarp’tır ne de Ufuk Ceylan! Galatasaray adeta bir ağustos böceği gibi yılların getirdiği birikimi geliştirip artırmak yerine, maalesef yemeyi tercih etti. Panik havasında yapılan anlamsız transferler, dereyi geçerken değiştirilen hocalar ve kaybedilen Galatasaraylılık değerleri hem futbol ruhunu hem de mali anlamda kulübü başarıya hasret bıraktı.

Bugüne Nevizade’deki Galatasaray taraftarının hasreti de budur, hayali de! Ünal Aysal’a verilen desteğin en büyük sebebi değişimden, yenilenmeden bahseden bir başkan olmasıdır. Aklı başında hangi Galatarasaraylı’ya sorsanız size aynı cevabı verir: Fatih Hoca’nın yönetimle alt yapı hakkında sert tartışmalara giriyor olması Galatasaraylıların hasret kaldığı kupalara giden yolu inşaa etmeye başladığının en büyük işareti...

İşte bu yüzden Derwall’in geldiği sene 30 numaralı formasıyla oynayan Fatih Terim’in, 16 yıl sonra takımının başında UEFA kupasını alması asla ‘tesadüf’ değildir...

02.10.2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder